Boala este semnalata in toate zonele de cultura a graului. In tara noastra, pagubele sunt estimate la 1-5 % din recolta.
Simptome: Boala devine evidenta in perioada inspicarii plantelor, cele bolnave inspicand mai repede decat cele sanatoase.
Spicele atacate sunt erecte si sunt de culoare bruna-inchisa sau neagra, deoarece cariopsele, plevele si aristele sunt distruse si inlocuite cu o masa prafoasa, negricioasa, alcatuita din teliosporii ciupercii.
La aparitia atacului, masa de spori este acoperita de o membrana argintie, care in scurt timp se usuca si se sfasie, astfel ca dupa 2-8 zile, sporii ciupercii se imprastie, rahisul ramanand golas, pastrand deseori mici ramasite de teliospori in dreptul calcaielor.
Agentul patogen: Ustilago tritici, ciuperca rezista timp de 3-5 ani sau chiar mai mult in cariopsele infectate.
PRODUSE RECOMANDATE PENTRU TRATARE
PRODUSE GRUPATE DUPĂ BOLI ȘI DĂUNĂTORI
-
Fomoza sau pătarea neagră a tulpinilor (Phoma macdonaldi = Phoma oleracea)
-
Rugina grîului (Puccinia recondita)
-
Helmintosporioza (Pyrenophora graminea)
-
Pătarea brună a frunzelor de grâu (Septoria tritici)
-
Făinarea gramineelor (Erysiphe graminis)
-
Pătarea cenuşie a frunzelor sau helmintosporioza (Helminthosporium turcicum)
-
Tăciunele comun al porumbului (Ustilago maydis)
-
Cercosporioza (Cercospora beticola)
-
Făinarea sfeclei (Erysiphe communis)
-
Fomopsisul florii–soarelui (Phomopsis helianthi)