Boala este una dintre cele mai raspandite si pagubitoare pentru cultura florii soarelui, in unele tari inregistrandu-se pierderi de 60-90% din productie.
Dintre speciile mai frecvent atacate fac parte sfecla, soia, lucerna, morcov, telina, patrunjel etc.
Simptome: Boala afecteaza radacinile, tulpinile, inflorescentele si semintele, fiind favorizata de cantitatea mare de precipitatii din toamna, desi pot fi atacate si plantele abia rasarite. Primele simptome se observa pe tulpina tanara, unde apar pete galben-brune ce pot inconjura tulpina si in acest caz tanara plantuta putrezita cade si piere.
O a doua faza de atac se observa cand plantele au 90-100 cm inaltime si incep sa formeze inflorescente. La baza acestor plante apare o zona sau un inel de mucegai de inaltime variabila, sub care tesuturile sunt putrezite, vasele conducatoare invadate de miceliu, iar planta sufera o ofilire totala sau se usuca.
In cazul in care atacul este numai partial si intervine o vreme secetoasa, ciuperca va evolua numai in interiorul tulpinii, distruge maduva si produce in final facturarea plantei. Dupa formarea palariilor, boala poate afecta curbura tulpinii cand, datorita putrezirii acesteia, palariile vor cadea in intregime pe sol.
La plantele aplecate, in cavitatea ce apare se aduna apa din precipitatii si in acest fel apar conditii optime pentru infectarea palariilor prin partea inferioara. La inceput apar pete decolorate, apoi acestea se maresc, devine brune, iar tesuturile palariilor putrezesc umed iar intre randurile de seminte apare un mucegai alb, care prin uscare va forma scleroti in forma de retea.
Semintele de pe inflorescentele infectate au coaja decolorata, patata, lipsita de luciu, se crapa foarte usor, iar miezul este brun, acoperit de miceliu si cu un gust ranced. Aceste seminte au capacitatea germinativa scazuta.
Dupa caderea semintelor si a lacaselor lor, din palarie raman doar fasciculele de vase conducatoare, lemnoase, alcatuind un aspect numit „matura”.
Agentul patogen: Ciuperca Sclerotinia sclerotiorum este adusa in cultura odata cu semintele infectate care nu-si pierd germinatia. Sclerotii care au dimensiuni mici, asemanatoare semintelor nu pot fi separati la selector si vor constitui o sursa importanta de infectie. Sclerotii ramasi in teren rezista pana in anul urmator, cand pot produce infectii direct prin micelii sau prin sporii de pe apotecii (fructificatii cu spori ce apar dupa germinarea sclerotilor).
Aceste infectii se pot realiza pe samulastra de floarea soarelui sau pe unele plante, care fac parte din numeroasele gazde ale acestui agent patogen. De la planta la planta ciuperca poate fi vehiculata de curentii de aer, ce antreneaza fragmente miceliene de la plantele infectate bazal.
Din cercul de plante gazda fac parte toate legumele radacinoase, bulbifere sau tuberculifere, la care dupa infectiile din camp boala continua in silozuri putrezind materialul depozitat.
Prevenire si combatere: Preventiv se recomanda rotatia culturilor, evitarea terenurilor joase cu exces de umiditate, efectuarea de araturi adanci de toamna, cultivarea de soiuri si hibrizi rezistenti.